Enneagrammet og Børn

Enneagrammet og børn

Jeg er blevet en bedre forældre

Enneagrammet og børn – Hvad får man ud af at lære Enneagrammet at kende.

Hvad opdager man om sig selv, så muligheden for adfærdsændring, kommer frem i lyset. Den største gevinst er den ændring jeg oplever, hver dag. Relationer kommer nærmere og min forståelse for mine børns måde og se verden på, er steget markant. Dertil kommer at min mand har fået indsigt i Enneagrammet. Han har fået lavet en Enneagram personlighedstest, som var en øjenåbner for ham. Hans type beskrives knap så lækker som han selv selv havde troet. Der kom overraskelser, som der gør for de fleste. Pludselig får et spejl op foran næsen og ser forskellen mellem det man havde troet, og det vi andre ser. Freud kaldte det selvbedraget.

Enneagrammet og børn – Nu taler vi om Enneagramtyperne

Vi taler om det skønt og dejligt i alle typerne og vi taler om hvor typerne har brug for udvikle. Udvikling har vi alle brug for. Det som Enneagrammet beskriver så fint med instinkterne, er at der er et center hvor du er trænet, et center du kender, og et center du slet ikke kender. Det sidst center er der hvor du har brug for træning. Der er 3 typer i Enneagrammet som handler, tænker og reagere så langt fra dig, at du ikke forstår det. Hvis det er dit barn, så vil du være udfordret, hvis du ikke er bevidst om at her er en Enneagramtype som er i verden på en måde, som du ikke forstår, men prøver at forstå, i din udvikling med Enneagrammet.

Øvelse gør mester og viden giver indsigt og forståelse, så du kan træffe de rigtige valg, overfor dine børn, så du bevare relationen:

Børn er nemmere at se Enneagram typerne på, fordi deres Ego er stort og derfor kommer deres type mere til udtryk.

Enneagramtype 1 barn:

Retter på deres forældre og kommentere på fejl på en direkte, kan være konfronterende måde.

Enneagramtype 2 Barn:

Temaet hjælper og hvor barnet ofte er leder indgår i legen. De kan have konflikter i opvæksten som handler om andres taknemmelighed.

Enneagramtype 3 Barn:

Starter ofte på sport i en tidlig alder og har i skolen tindens til at ville være den bedste. Er ofte lærens kæle-dække, men socialt betragtet som en out-sider. Vælger ofte sport og uddannelser som ikke er forbundet med andres deltagelse. De er uafhængige og bliver tidligt små voksne.

Enneagramtype 4 Barn:

Er drømmende og langsomt startende. De bevæger sig i fortiden og drømmer om noget intenst som har foregået hvor der har været store følelser involveret. De leger bedst alene og helst hjemme hos dem selv. Når de er sammen med andre, er der ofte store emotionelle dramaer som udspiller sig. Keder de sig, husker de ofte noget som har gjort ondt eller været ekstra morsomt, så de kan bringe dårlig eller god stemning ind i alle familier, hvis de keder sig.

Enneagramtype 5 Barn:

Er tilbagetrukket og kan bedst lide og sidde og lege for sig selv. De behøver ikke andre for at have det dejligt. Er der et emne som interessere dem, går de ind i Emnet og bliver der indtil emnet er helt brugt op og de kan svare på alle spørgsmål. Tester gerne deres forældres viden, vurdere om forældre kan noget, ved noget, kan bringe noget til bordet, med værdi. Barnet kommer ofte til lægen, psykolog eller anden terapi, fordi forældrene er bekymret over at Enneagramtype 5 har behov for at være alene. De samler på viden og trives godt med at være alene.

Enneagramtype 6 Barn:

Kan ikke vælge, på den en side og på den anden siden, og måske ikke. De fortryder ofte deres eget valg og kan spekulere på valget. De virker nervøse og barnet kan være en udfordring for forældre fordi der aldrig kommer et helhjertet, ja eller nej. De søger gerne problemer og laver modvægt. Dem der er mindst af i en gruppe, har support af Enneagramtype 6.

Enneagramtype 7 Barn:

Glad, sjov, udadvendt og let. Sjældent nogen problemer, du kan ikke mærke om der er noget galt. Du skal som forældre være opmærksom på at glæden ikke er påtaget og er der problemer træd varsomt, da type 7 har svært ved og tale og se alt det som har med følelser og gøre.

Enneagramtype 8 Barn:

Dominerende og konfronterende, kan virke selvsikker og meget udadvendt. Socialt sjove og har ofte en stor omgangskreds. De kan have svært ved og vente på andre, tålmodighed og manglende deltagelse fra andre, kan være en udfordring.

Enneagramtype 9 Barn:

Er ofte i naturen og holder af udendørs liv. Dyr, himmel og tætte venskaber er det som betyder mest. De kan virke upåvirket, afslappet og i balance, ofte trækker de sig for ikke og skulle tage stilling til så meget og de holder af og flyde i det vand der er i mellem mennesker. De behøver ikke påvirke nogen eller noget, bare de må være en del af andres univers. Barnet er ofte vellidt fordi der ikke er så mange ønsker eller krav til andre. Deres ønsker vender de indad og bliver ofte beskyldt for dårligt selvværd. De kommer ikke så tit ud med hvad de måtte ønske sig.

Enneagrammet og Børn er en mulighed for at lærer sit barn bedre og kende, være den forældre, du selv ville have valgt.

Husk:

Vi søger den viden i verden vi har behov for, det betyder at det ikke altid er et behov og lærer sig selv bedre og kende. Vi opfordre til ikke og forsøge og ændre andre mennesker, skubbe eller påtvinge andre uddannelser eller udvikling de ikke er parate til. Alle er klar og parate til udvikling når de er parate. Dit kald er ikke andres kald, vær nænsom overfor andres manglende indsigt og lad mennesker udvikle sig i det tempo de kan.

Husk altid og bevare den gode relation også til dine nærmeste.

Hvis du synes om artiklen enneagrammet og børn, så vil du helt sikkert også kunne lide vores andre artikler

Birgitte Milling

Enneagramskolen.dk